Blog,  Desery

CIASTO PIERNIKOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI

125 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
16 g cukru wanilinowego
150 g cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
20 g przyprawy piernikowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jabłka (1,5 szklanki startych)

POSYPKA
2/3 szklanki obranych orzechów włoskich
2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małą formę keksową (11 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wlać jogurt, dodać jajka, olej roślinny, cukier wanilinowy i cukier. Wymieszać rózgą do połączenia się składników.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać kakao, cynamon, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko wymieszać.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Powinno wyjść ok. 1,5 szklanki.
  • Połączyć wszystkie składniki: mokre, suche oraz jabłka – powoli wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo!).
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
  • Wierzch posypać grubo pokrojonymi orzechami, potem cukrem trzcinowym i cynamonem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka.