![](https://mojawitryna.5v.pl/wp-content/uploads/2023/12/ciasto-piernikowe-z-jablkami-02.jpg)
CIASTO PIERNIKOWE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI
125 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
16 g cukru wanilinowego
150 g cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
20 g przyprawy piernikowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jabłka (1,5 szklanki startych)
POSYPKA
2/3 szklanki obranych orzechów włoskich
2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
1 łyżeczka cynamonu
![](https://mojawitryna.5v.pl/wp-content/uploads/2023/12/ciasto-piernikowe-z-jablkami-02-683x1024.jpg)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małą formę keksową (11 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wlać jogurt, dodać jajka, olej roślinny, cukier wanilinowy i cukier. Wymieszać rózgą do połączenia się składników.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać kakao, cynamon, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko wymieszać.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Powinno wyjść ok. 1,5 szklanki.
- Połączyć wszystkie składniki: mokre, suche oraz jabłka – powoli wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo!).
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
- Wierzch posypać grubo pokrojonymi orzechami, potem cukrem trzcinowym i cynamonem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
![](https://mojawitryna.5v.pl/wp-content/uploads/2023/12/nalesniki-stracciatella-z-truskawkami-01-75x75.jpg)
![](https://mojawitryna.5v.pl/wp-content/uploads/2023/12/czekoladowe_chocolate_chip_cookies_01-75x75.jpg)