Blog,  Dania główne,  Desery

NALEŚNIKI STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

4 PORCJE (8 SZTUK)
CIASTO NA NALEŚNIKI
130 g mąki
325 ml mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
mała szczypta soli
30 ml roztopionego masła lub oleju
NADZIENIE
250 g zmielonego twarogu
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
30 g tartej lub posiekanej czekolady (mleczna lub deserowa)
ORAZ
ok. 250 g truskawek
cukier puder
bita śmietana

Z nadzieniem serowym i tartą czekoladą

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajka, cukier i sól. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać roztopione masło lub olej i ponownie zmiksować.
Nadzienie: twaróg wymieszać ze śmietaną, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Następnie wymieszać z posiekaną czekoladą.
Rozgrzać patelnię naleśnikową i usmażyć naleśniki.
Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty. Można podgrzać przed podaniem.
Posypać posiekanymi truskawkami oraz cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną.